Publicerad den 2 kommentarer

Skillnaden mellan en nylonsträngad och en stålsträngad gitarr, och varför är det viktigt att använda rätt strängar!

Skillnad mellan gitarrer

En vanlig fråga jag får ofta är hur man ser skillnad på en akustisk nylonsträngad gitarr och en akustisk stålsträngad gitarr. Och varje gång jag ger svarat passar jag alltid på att informera om varför det är väldigt viktigt att inte sätta fel sorts strängar på dessa gitarrer.

Vi börjar med två lätta sätt som generellt är den vanligaste skillnaden mellan stålsträngade och nylonsträngade gitarrer.

Huvudet och stämskruvarna

Stämskruvar nylonsträngar

En nylonsträngad gitarr har ett huvud med två avlånga hål. I dessa två avlånga hål sitter spännrullarna som justeras med stämskruvarna. Håller man gitarren upprätt är dessa rullat placerade horisontellt, tre stycken i vardera hål. Dessa rullar kan vara tillverkade av vit plast, ben eller metall.

Stämskruvar stålsträngar

På en stålsträngad gitarr är huvudet solitt, och de sex spännrullarna är placerade rakt ut. Stämskruvarna för stålsträngar är aldrig tillverkade av plast. De skall hålla för högre påfrestning och inte spricka av de tunnare stålsträngarna.

 

Stallet där strängarna skall fästas i kroppen

Stall nylonsträngadNylonsträngade gitarrer oftast ett stall där strängarna skall knytas fast. Se gärna vår artikel om hur du strängar om en nylonsträngad gitarr genom att klicka här.

Stall stålsträngadStålsträngade gitarrer har strängar med en metallkula längst bak, precis som man kan se på strängarna för en elgitarr eller basgitarr. Dessa strängar skall inte knytas, och det finns olika stall för olika modeller av stålsträngade gitarrer. Det vanligaste stallet har sex hål som går rakt in i gitarrkroppen. I dessa hål sitter pluggar som används för att kila fast stålkulan inne i gitarrkroppen. Läs gärna om hur man strängar om en stålsträngad gitarr genom att klicka här.

Dragstång

Alla stålsträngade gitarrer har en stång som löper inuti hela halsen på gitarren. Med den går det justera halsens böjning. De flesta nylonsträngade gitarrer saknar dragstången eftersom dessa inte påfrestas lika hårt av sina strängar. Dragstångens justerskruv kan vara synlig uppe på huvudet, vilket är vanligast för elgitarr, eller inuti kroppen om man tittar in i hålet i resonanslådan och upp mot halsen.

Dragstång

Rätt strängar på rätt gitarr för att undvika skador

Om du ens lyckas få nylonsträngar att sitta på en gitarr som är gjord för stålsträngar är kanske det största problemet att de grövre nylonsträngar inte får plats ordentligt i stallet och sadelns skåror. Men du riskerar inte att skada något på ditt instrument.

Om du däremot sätter stålsträngar på en gitarr gjord för nylonsträngar riskerar du flera skador eftersom gitarren inte är gjord för stålsträngarnas betydligt högre påfrestning. Stallet kan slitas av, stämskruvarna kan spricka och gå sönder och även trät i huvudet och halsen riskerar att knäckas eller böjas. Gitarren kan dock hålla, men risken finns att halsen har böjts under stålsträngarnas högre spänning.

Var därför uppmärksam vid köp av en begagnad akustisk gitarr! Sitter fel strängar på fel gitarr riskerar du köpa en gitarr med dolda skador. Ett ovant öga kan mycket väl missa en böjd hals. Och knäckta stämrullar kanske inte syns förrän du tar av strängarna.

John Ditmeyer
Skribent: John Ditmeyer
 

2 svar på “Skillnaden mellan en nylonsträngad och en stålsträngad gitarr, och varför är det viktigt att använda rätt strängar!

 1. Hej! Jag kikar på blocket efter en gitarr just nu och hittade en – säljaren säger att den är både stålsträngad och nylonsträngad, men det finns väl inte??

  1. Hej Natta.

   Det stämmer, en gitarr kan inte ha både och. Detta eftersom stålsträngar utsätter halsen för betydligt högre påfrestning, och dessa halsar har en dragstång inuti. Skulle man sätta nylonsträngar på en sådan gitarr får halsen inte rätt drag och kan böjas bakåt, vilket kan ge missljud. Skulle man göra tvärt om, och montera stålsträngar på en klassisk gitarr, så riskerar man att halsen eller huvudet brister.

   Sedan finns det förstås vissa modeller klassiska gitarrer ned nylonsträngar som också har dragstång. Men denna är endast till för att justera halsens böjning, och är inte gjord för att tåla stålsträngarnas påfrestning.

   Mitt råd är hitta en annan säljare att köpa från så att du kan få korrekt information om gitarren innan köp.

   Med vänlig hälsning, John Ditmeyer – JD music

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.