Publicerad den 1 kommentar

Gitarrvård – Byta strängar på en westerngitarr

Byta strängar

En westerngitarr kallas även “stålsträngad akustisk gitarr”. Den största skillnaden mellan en akustisk klassisk nylonsträngad gitarr (förutom strängarna förstås) är att westerngitarren är betydligt starkare byggd då dess strängar måste spännas hårdare för att producera rätt toner. Precis som en elgitarr brukar även westerngitarren ha en dragstång i halsen för att kunna justera halsens böjning. Strängarna är även annorlunda monterade på en westerngitarr vilket medför ett lite annorlunda tillvägagångssätt när du skall byta strängar. Klicka här för att läsa om hur du kan byta strängar på en klassisk gitarr.

Förberedelse för att byta strängar på en westerngitarr

För att undvika onödiga och fula repor i din gitarr är det viktigt att inte lägga den direkt på ett hårt underlag. Lägg gärna en handduk, eller något annat material, under gitarren. När du ändå kommer montera bort strängarna, se till att ha en trasa eller mikrofiberduk till hands för att torka den ren. För att byta strängarna rekommenderar jag att du även använder en avbitartång, strängvev och en stämmapparat.

Ta loss strängarna en i taget

När du skall byta strängar måste du först ta bort de gamla. Börja med avbitartången och klipp av strängarna ett par centimeter från stallet. Se till att hålla i strängen så den inte snärtar iväg okontrollerat. Genom att klippa av och ta bort en sträng i taget undviker du att ha lösa strängar som kan ligga och skava mot gitarrkroppen. Lösa strängar kan orsaka smårepor. Den stumpen av sträng som sticker upp från stallet kan du nu nypa tag i och trycka nedåt i stallet, då lättas spänningen mellan trät och plastpluggen. Du kan nu dra ut plastpluggen, använd tång om nödvändigt men var noga med att inte orsaka repor. När alla strängar är av kan du passa på att torka gitarren ren från damm, hela kroppen och huvudet.

Fästa nya strängar

Till skillnad från en klassisk gitarr behöver westerngitarrens strängar inte knytas i stallet. Man för helt enkelt ned den ändan av strängen som är försedd med en metallkula i hålet i stallet och kilar fast den med plastpluggen. Dra gärna lite i strängen i riktning mot huvudet för att försäkra dig om att strängen kilats fast. Vid huvudet skall strängen dras innanför stämskruven och lindas inifrån och ut. Linda strängen två varv runt stämskruven och trä sedan igenom strängen genom stämskruvens hål. De två smalaste strängarna kan behöva dras igenom två gånger för att inte lossna. Håll i den utstickande strängstumpen medan du spänner strängen genom att vrida på stämskruven.

När strängen är spänd så pass att den ger ton när den slås an så kan du klippa av den överflödiga stumpen med avbitartången för att slippa riva dig på spretande strängar. När samtliga strängar kommit på plats är det bara att starta stämmapparaten och stämma gitarren. Tänk på att nya strängar tänjer på sig och du kan behöva stämma gitarren flera gånger om.

Instruktionsfilm

 

John Ditmeyer
Skribent: John Ditmeyer
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.