Publicerad den Lämna en kommentar

Tips för dig som vill börja spela in musik själv

spela in musik själv

Har du funderat på att börja spela in musik själv men inte kommit igång ännu? Här kommer några rader om sådant som kan vara bra att tänka på inför starten.

Börja i liten skala när du ska spela in musik själv

Börja med att köpa ett enklare ljudkort, en lagom dyr mikrofon och ett inspelningsprogram – en DAW (digital audio workstation). Det finns även paket med allt detta ifrån vissa leverantörer. Om du ska spela in akustiska trummor kommer du att behöva ett ljudkort med flera ingångar och även flera mikrofoner (det finns exempelvis paket med just trummikrofoner). Tänk igenom vad du tror dig behöva, innan du springer iväg till affären. Poängen här är alltså att börja i liten skala för att känna på inspelandet. Dom stora investeringarna kan du vänta med eftersom det är viktigare att veta vad man håller på med, än att köpa dyra prylar.

En sak som är bra att tänka på när det gäller digital inspelning är att inte spela in för starkt. Om du spelar in för starkt kommer det att uppstå digital distorsion och din DAW riskerar att bli ”överansträngd” – det kommer att låta illa med andra ord. Titta på mätarna och försök undvika att spela in starkare än -6db.

Läs på om grunderna för EQ.

Hitta det du tycker låter bra

Nästa tips är att prova dig fram och att använda öronen. Lyssna! Vad är det som händer med ljudet när du skruvar på EQ eller använder funktionerna på kompressor och andra plugins? Använd öronen och lyssna på vad som faktiskt händer med ljudet. Var inte rädd för att ta ut svängarna och prova dig fram. Vrid alltså på rattarna och hör vad som faktiskt händer. Blir det inte bra, vrid tillbaka. Men var inte rädd för att chansa och experimentera. Tids nog hittar du det du tycker låter bra.

Ge inte upp när det krånglar. Ute på nätet finns förmodligen redan svaret på alla frågor du har och alla problem du kommer att stöta på. När det gäller tips och trix för inspelning och mixning är Youtube en fantastiskt hjälpfunktion.

Fundera på hur du vill låta

Sista tipset för att komma igång är att göra en spellista (exempelvis på Spotify) med ungefär 10 låtar som du tycker låter bra och som har en ljudbild eller en produktion som du vill ha som målbild. Att härma andra är bra övning. Innan du börjar spela in och mixa dina låtar, lyssna på den där spellistan en gång och fundera över vilket mål du har med den låt du håller på med. Lägg upp en strategi för din produktion.

Sammanfattningsvis är mina start-tips alltså; börja i liten skala, spela inte in för starkt, googla om du stöter på problem och prova dig fram – lita på dina egna öron. Så, nu är det bara att sätta igång.

Mvh, Nicklas
Black Smile Studio

https://www.facebook.com/blacksmilestudio/

Tips från JD music

Reaper är en DAW som du kan anpassa efter dina behov och fungerar till både PC och Mac. Du väljer själv vilka extrafunktioner och plugin (modulprogram/tillägg med olika funktioner) som du vill ha. Reaper har en gratis testversion som du kan använda hur länge som helst genom att klicka på knappen om att du vill fortsätta testa det. Annars är betalversionen ruskigt billig på $60 i skrivande stund (ca 510kr). Det gör Reaper till en av de bäst lämpade alternativen för dig som skall börja spela in musik själv utan att behöva lägga tusentalskronor på en programvara.

Garageband är en DAW som följer med Mac OS och kan laddas hem till iOS på iPad och iPhone. Där kan du spela in i flera spår, precis som i Reaper. Fördelen med Garageband är att det är fulladdat med funktioner som gör jobbet enklare och lättare för dig som är ny med inspelning. Automatisk taktkorrigering och automatiska trumspår är bara två av många praktiska funktioner. Det är också fulladdat med många effekter för gitarr, bas, sång och mycket mer. Eftersom det även kan användas både på Mac och iPad är det perfekt för att spela in musik själv! Men om du sedan vill gå vidare för att i framtiden arbeta professionellt med inspelning bör du så småningom gå över till ett program som Reaper för att bättre förstå hur allt fungerar och så du inte fastnar i beroendet med all hjälp och automatisering som kommer i Garageband.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.