Publicerad den 1 kommentar

Gitarrvård – Byta strängar på en nylonsträngad gitarr

Byta strängar på en nylonsträngad gitarr

Vi fortsätter med gitarrvård: Byta strängar på en nylonsträngad gitarr

Vi kommer gå igenom hur man byter strängar på tre typer av gitarrer. Elgitarr, Akustisk stålsträngad och Akustisk nylonsträngad. Denna gång skriver vi om hur du kan byta strängar på en nylonsträngad gitarr. Anledningen till varför jag valt att dela upp det på detta vis är för att det skall vara lättare för Er som är ute efter information att hitta precis den information Ni letar efter.

Förberedelse

Lägg alltid gitarren på ett mjukt, skyddande underlag. T.ex. en frottéhandduk. Då slipper du onödiga repor och märken i gitarren. Ha en mikrofiberduk till hands för att göra ren gitarren efter att du tagit bort alla strängar. En avbitartång bör användas för att klippa av överflödiga delar av strängar som kan vara spetsiga och spretiga. För att underlätta arbetet med stämskruvarna kan du även använda en strängvev.

Ta bort en sträng i taget

Lättast blir det om du tar bort en sträng i taget. Skruva på stämskruven, eller använd strängveven, för att se till att strängen slackas ordentligt. Sedan kan du lossa knuten nere vid stallet och trä ut strängen. Håll hela tiden i änden av strängen så har du den under bättre kontroll och du löper mindre risk att strängen orsakar repor i din gitarr.

Passa på att rengöra

Det är alltid en bra idé att torka rent när du skall byta strängar på en nylonsträngad gitarr. Använd gärna en mikrofiberduk och torka av de platser på huvudet, halsen och stallet som annars är svåråtkomliga.

Nya strängar

Nya strängar brukar vara ihoprullade. Rulla bara upp lite av ena änden och trä resten av rullen över några fingrar på den handen som är närmast gitarrens hals. På så vis riskerar du inte att strängen far runt och orsakar repor. Trä ändan av strängen igenom stallet i riktning så den sticker ut en bit bakom stallet. Ändan av strängen skall knytas runt den delen av strängen som du håller i  på följande sätt:

Byta strängar på en nylonsträngad gitarr

När du dragit åt strängen kan du rulla ut den helt och hållet. Linda strängen ett par varv runt dess stämskruv. De tre nedersta strängarna är väldigt glatta och kan fästas i stämskuven genom att föras igenom hålet två gånger. De tre översta är betydligt grövre och det brukar vanligtvis räcka med att trä dom igenom stämskruven och hålla i änden medan du spänner strängen genom att skruva på stämskruven. När du är klar kan det sticka ut överflödiga längder från strängarna. Använd avbitartången och klipp av dessa.

Instruktionsfilm

Kika in på vår Youtubekanal.

 

John Ditmeyer
Skribent: John Ditmeyer
 

Kommentarer är stängda.