Köpa PA: Fem tips som hjälper dig på vägen

Vad är ett PA?

Är du på jakt efter att köpa PA? Då är detta en artikel för dig! PA är en förkortning på engelska som står för “Public Adress”, vilket kan översätts “publika utrop”. Syftet med ett PA är att nå ut till åhörare, oavsett om det är på stora livespelningar eller i köpcenter. En sådan ljudanläggning kan se ut på olika sätt, beroende på syftet. Du kan läsa mer om betydelsen av PA på Wikipedia, klicka här.

Ett PA kan till exempel bestå av ljudkälla (mikrofon, musikinstrument, CD-spelare, MP3-spelare m.m.), signalprocessor (mixerbord, equalizer, effekter m.m.), slutsteg för att förstärka signalen samt högtalare. I vissa fall kan allt dessa finnas inbyggt i en enda enhet.

Hur stort PA behöver du? I detta inlägg kommer jag ge fem tips på vad du kan behöva tänka på när du skall köpa PA system för livemusik. Både för replokalen och scenen. Som nybörjare är det svårt att välja ljudanläggningen när man skall köpa PA, förhoppningsvis kan detta inlägg ge klarhet i vilken utrustning som är lämpligast för just dig.

1. Litet och portabelt

Guide högtalareDet första du kan ha i åtanke är vart du vill höras. Eller hur många du vill nå ut till. Skall du exempelvis utföra guidade rundturer behöver du en enhet med allt inbyggt som kan tänkas behövas. Dessa ljudsystem brukar sällan vara särskilt kraftfulla men räcker gott för att göra sig hörd för en folksamling på ca 20-50 personer. Till exempel en megafon, eller en guide högtalare med inbyggt batteri.

Högtalare gatumusikerEn gatumusiker kan behöva en något större högtalare för att nå ut till flera och få bredare dynamik i ljudet. På marknaden finns en uppsjö av högtalare på hjul med praktiskt teleskophandtag och inbyggt batteri. Jag skulle rekommendera att köpa en högtalare med minst 8” högtalarelement om den skall användas till musik. Det finns högtalare så stora som 15”. Men en lagom storlek skulle jag säga är 10”. Viktigast är att se till att den har de ingångar du behöver. Skall du sjunga och spela gitarr måste den ha mikrofoningång och instrumentingång. De flesta har trådlös anslutning via Bluetooth för uppspelning av musik från telefon, surfplatta eller laptop. Detta skulle passa en publik på uppskattningsvis 40-70 åhörare.

2. Replokal och scen

Scen högtalareSkall du däremot spela på en scen, eller höras ordentligt i en replokal, behövs en ordentlig ljudanläggning. Jag tycker det enklaste är att använda sig av aktiva högtalare, med inbyggt slutsteg. På så vis behöver du inte tänka på att matcha rätt styrka på slutsteget med högtalarnas prestanda. Jag skulle rekommendera antingen ett par högtalare på högtalarstativ, eller bashögtalare och toppar. För sång och kompletterande ljud för gitarr och keyboard går det bra med ett par 12″ högtalare på stativ. Vill du även få ut ljudet ordentligt från basgitarr och bastrumma bör du åtminstone ha ett par ordentliga 15″ allroundhögtalare.  I replokalen räcker det oftast med ett par högtalare på stativ. Med samma högtalare kan du nå en publik på ca 50-100 personer beroende på vilka högtalare du använder.

Det bästa är om du har en eller två dedikerade bashögtalare för att få ut de riktigt djupa frekvenserna. Det finns även kolumnhögtalare som ofta kostar lite mer men är betydligt mer eleganta.  På marknaden finns det många färdiga paket med aktiva högtalare där bashögtalare och toppar ingår. Ofta behöver du bara komplettera med ett mixerbord för att koppla in allt du behöver. Det går förstås bra att välja ut högtalare på egen hand, om man är bekväm med det. Med dedikerade bashögtalare och toppar kan du med rätt utrustning spela för en publik på flera hundra personer.

3. Rätt sorts ljud

När det kommer till att få ut det ljudet du vill ha kan du behöva ett mixerbord. Idag har många mixerbord inbyggda signalprocessorer som gör arbetet betydligt lättare. Då behöver du ett mixerbord med de rätta egenskaperna.

MixerbordDet första att leta efter om du vill koppla in en sångmikrofon är att mixerbordet är inbyggt med pre-amp för mikrofoningångarna. Det gör att signalen från dynamiska mikrofoner förstärks ytterligare.

Vad gäller ljudeffekter är Reverb den mest eftersökta. (Vill du veta mer om skillnaden mellan en eko-effekt och reverb kan du klicka här). Vill du ha en jämnare ljudstyrka på någon mikrofon, eller ett instrument, kan det vara aktuellt med en inbyggd kompressor. På ett mixerbord har de flesta kanaler åtminstone en tre-bands equalizer. Vill du ha möjlighet att finjustera ljudet är en grafisk equalizer att föredra. Desto fler band, desto mer detaljerat kan du styra ljudet. Mixerbord med denna egenskap inbyggd brukar ha ca 7-band, men med en extern equalizer kan du få ännu mer kontroll.

Antal ingångar är viktigt att kontrollera. Det är viktigt att du kan koppla in det antal mikrofoner och musikinstrument du behöver. Välj hellre ett mixerbord med fler kanaler än du faktiskt behöver, för möjligheten att utöka antalet inkopplade ljudkällor

4. Pris i förhållande till kvalitet

Priser kan verkligen variera när det kommer till ljudutrustning när du ska köpa PA. Och visserligen är det sant, att du får mer kvalité för mer pengar. Både vad gäller ljudkvalité, hållbarhet och prestation. Men faktum är att det gjorts enorma framsteg de senaste decennierna när det kommer till ljudutrustning. Det är dessutom ovanligt med ljudutrustning som låter riktigt kasst, även i de låga prisklasserna. Därför tycker jag inte du behöver vara orolig för att låta plånboken styra. Åtminstone inte om du bara är ute efter ett PA att ha i replokalen. För livebruk kan det vara värt att lägga en slant extra för att få högtalare med bättre komponenter. De tål lite mer och blir därför mer pålitliga. Detta tankesätt kan även appliceras på mikrofoner, kablar och övrig kringutrustning.

Om du spelar tystlåten och lugn musik kan du välja de högtalare du har råd med som har lägst brusnivå för att få så rent ljud som möjligt. Spelar du hård musik på hög volym kan du leta efter högtalare med hög SPL (sound pressure level = ljudtrycksnivå).

5. Måste du köpa PA?

Något som kanske inte alla känner till är att du inte alltid behöver köpa ett PA alls för att syssla med musik. På många orter kan du hyra en replokal för att öva där all ljudutrustning redan finns på plats. Skall du sedan spela inför publik på en krog eller restaurang så har de flesta egna ljudanläggningar. Har dom inte det kan du alltid be anordnaren att rätt ljudutrustning måste finnas på plats. Oftast så löser dom det genom att hyra ljud. Är det du själv som anordnar en spelning, men inte vill köpa, så går det även som privatperson att hyra ljud. Det finns aktörer som hyr ut allt som kan tänkas behövas, både vid stora och små spelningar. De kan till och med tillhandahålla en ljudtekniker som sköter allt åt dig. Se därför över dina behov. Kanske behöver du inte ens köpa PA.

 

John Ditmeyer
Skribent: John Ditmeyer