Publicerad den Lämna en kommentar

Cigarr Box Guitar har återupplivats i Kalmar

Cigarr Box Guitar

De två innovativa musikerna Jonas och Johan från Kalmar ville göra något extra med musiken. De bestämde sig för att återuppliva och förnya det fantastiskt fräcka instrumentet Cigarr Box Guitar! Som gästskribenter i vår blogg berättar de om sin briljanta ide. /John Ditmeyer – JD music

Cigarr Box Guitar (CBG)

Ett enkelt och charmigt instrument som lämpar sig lika bra för de som vill lära sig spela ett nytt, som för de som vill utveckla sin strängteknik. Det är billigt att köpa, och till och med billigare att tillverka själv.

Instrumentets historia

Cigarrboxgitarrens ursprung är lite oklar, men den utvecklades någon gång i mitten av 1800-talet, när cigarrer började transporteras i mindre lådor. Att instrumenten baserades på cigarrlådor beror på att cigarrerna packades i små träboxar, kraftiga nog att ha som resonanslåda, och billiga nog för att alla skulle kunna få tag i en. De slog igenom under 1930-talets depression, när folket inte hade råd att köpa egna instrument. Behovet av musik var stort och många tillverkade istället egna enkla gitarrer att kunna spela på. I dagsläget är Seasick Steve en av de kändare utövarna, men även artister som Paul McCartney, ZZ-top, Tom Waits och Lynyrd Skynyrd har använt dem.

Utförandet är enkelt, och ska inte jämföras med en fabrikstillverkad gitarr. Grundidén bygger på en cigarrlåda, en bräda och några skruvar som tillsammans blir till ett vackert unikt instrument. I och med att varje gitarr bygger på olika lådor ger ljudet för varje gitarr en härlig egen karaktär.

Vilka vi är

2trubadurer kommer från Kalmar och vi har spelat tillsammans varje helg de senaste sex åren runt om södra Sverige. Efter närmare 300 spelningar är det lätt att man stagnerar som trubadur, och för att fortsätta att inspireras utformade vi vars en cigarr box guitar att spela på. Delvis för att de är vackra och har ett skönt sound, delvis för att det alltid är kul att utvecklas som musiker. Tillsammans med en stompbox ger de en skön livekänsla till alla genrer.

Unika instrument som alla kan spela på

Cigarr Box GuitarDet finns många olika varianter på hur man kan tillverka dem. En del är 4strängade medan andra enbart har en sträng (Diddley Bow). Vi tillverkar dem med 3 strängar – öppet G (GDGstämda). Alla våra gitarrer är bandlösa, och spelas med en slide. En slide tillverkas oftast i glas eller metall. Våra snedkapar vi av kopparrör, vilket ger en skön klang.

Cigarrboxgitarr är ett kul och relativt enkelt instrument att lära sig. Vi tillverkar dem i lite olika varianter, beroende på behov. Vår tanke är att alla ska ha råd till en, vare sig man vill spela på den eller ha den som prydnad på väggen. Som utsmyckning använder vi det som finns i till hands och ljudhålen kan bestå av sågade hål, öljetter, en sil från en diskho  eller träsnickerier. Halsarna byggs i ek, antingen 40mm med snett gitarrhuvud, eller 20mm med ett enklare rakt huvud. På vår hemsida finns bilder på våra alster. Vi tillverkar även Custom Made.

Vill man inte köpa en färdig av oss går det lika bra att försöka tillverka en egen. Bara fantasin sätter gränserna. Annars hittar du oss på hemsida eller sociala medier.

www.2trubadurer.se
@2trubadurer

Skribenter:

Jonas
Jonas
Johan
Johan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.