Publicerad den 1 kommentar

Installationsguide för 100V PA Tio grundläggande punkter

100v Warning: Undefined variable $attrs in /customers/6/9/6/jdmusic.se/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/partials/shortcodes/process_form_shortcode.php on line 103 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/6/9/6/jdmusic.se/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/partials/shortcodes/process_form_shortcode.php on line 103

Installationsguide för 100V PA System

1. 100V är endast ett teoretiskt värde baserat på att systemet körs med full kraft och med max belastning, det är inte en konstant spänning. Detta är ett högmotståndssystem, till skillnad från konventionella lågmotståndsystem (4-8 ohm). Låt dig därför inte luras av att systemet inte konstant levererar 100V.

2. Högtalare måste kopplas parallellt med varandra till slutstegets utgångar (oftast märkta Common och 100V). Det finns med andra ord ingen retur som måste kopplas från de individuella högtalarna tillbaka till slutsteget. Däremot måste vardera högtalargrupper (zoner) utgå från slutsteget.

Högtalare placering3. Vanligast drar man kabeln den första/närmaste högtalaren och därifrån vidare till resterande. Kabeln kan dras fram och tillbaka i lokalen för flera rader med högtalare. Det är även möjligt att grena ut till ytterligare högtalare.

4. Högtalarnas belastning! Den totala wattförbrukningen från högtalarna får aldrig överskrida effekten från slutsteget. Ett slutsteg på 60 watt kan exempelvis belastas på följande sätt:

2 x 15w högtalare 30 watt
1 x 10w högtalare 10 watt
2 x 5w högtalare 10 watt
Total belastning 50 watt

I exemplet lämnas 10 watt som marginal. Desto högre marginal desto fler högtalare kan du komplettera med i framtiden om behovet skulle uppstå. Slutsteget får aldrig överbelastas!

Högtalare där effekten kan regleras med vred kan vredet vid leverans vara inställt på högsta effekt. Dessa bör regleras till en lägre nivå innan de installeras.

5. De flesta kommersiella högtalarna har inbyggt reglage för wattförbrukning (multitappad transformator). Dessa kan ställas in för att passa omgivningen. Ofta räcker lägsta effektinställning i lugna miljöer som kontor, och måttlig effektinställning i exempelvis lager. Håll tillbaka effektinställningarna på högtalarna så mycket som möjligt. På så vis har du marginal att bara öka effekten där det behövs.

6. Vid installation är det bästa alternativet att använda en flexibel kabel med två ledare som är dubbelt isolerad. Precis som i en lampkabel. De brukar vanligtvis gå att köpa i byggvaruhus och hos elektronikåterförsäljare. Det är viktigt att alla högtalare kopplas med samma polaritet så att de får rätt fas. Om högtalarna kopplas olika kommer vissa högtalarelement vibrera inåt medan andra vibrerar utåt vilket resulterar ibland annat ett tunt ljud, sämre ljudkvalité och lägre volym. Se tabellen nedan för exempel över olika kabeldiameters rekommenderade maxlängd.

  0.75mm ² 1.00mm ² 1.50mm ²
30 watt totalt 800m 1066m 1600m
60 watt totalt 400m 533m 800m
120 watt totalt 200m 266m 400m

7. Vid fackmannamässig installation skall vit eller omärkt ledare i installationskabeln kopplas till utgången ”Common” på slutsteget. Denna kopplas till varje högtalares Common (eller minuspol) i hela anläggningen för att säkerställa att alla högtalare kopplas i rätt fas.

8. Försäkra dig om att samtliga anslutningar är ordentligt utförda och sitter säkert (särskilt takmonterade högtalare). Detta för att reducera risken att kablar blir sträckta, att anslutningarna lossnar och risk för kortslutning uppstår. Kortslutning kan i värsta fall orsaka skador på slutsteget. En kortslutning kan ibland upptäckas på ljudet om volymen är låg och det uppstår missljud.

9. Slutstegets ingångar – Vanligtvis är första ingången den som används för utropsmikrofon (se manualen för din specifika modell) och kopplas bäst med DIN-kontakt. Det tillåter att musiken helt eller delvis tystnar när utropsmikrofonen aktiveras. Mikrofonen behöver inte placeras intill slutsteget, men vid förlängning bör en skärmad kabel med två par ledare användas. Det ena paret leder ljud, det andra paret styr aktivering och skärmningen förhindrar missljud.

Kabel

10. Ställ in slutstegets volymvred på en måttligt låg nivå när du startar det första gången för att minimera risken för rundgång. Sedan kan du öka nivån gradvis till en lagom volym. Då undviker du dessutom att skrämma slag på den som råkar befinna sig intill en högtalare. Hur högt varje högtalare skall spela vid en given nivå på slutsteget utgörs av hur många watt högtalaren ligger på. På många högtalare kan detta justeras med ett vred, eller genom att koppla 100V ledaren från högtalarkabeln till en annan tappning (OBS: Stäng av slutsteget innan du ändrar högtalarnas inställning, eller hanterar högtalarkabeln).

Föreslagna wattinställningar för högtalare är menad som vägledning. Vad som passar dina behov kan därför variera.

  Tysta rum Måttlig ljudnivå Bullriga miljöer
Infälld takhögtalare 0.75-1.5 w 3 w 6 w
Väggmonterad högtalare 0.75-1.5 w 3 w 6 w
Liten riktad högtalare 2.5 w 5 w 10 w
Stor riktad högtalare 5 w 10 w 15 w
Horn 2.5 w 5 w 10 w
Pendelhögtalare 5 w 10 w 20 w
 
John Ditmeyer
Översättning: John Ditmeyer
 

 

Grundläggande installationsguide för 100V PA System är framtagen och skriven Pas Sound Engineering i Storbritannien. Denna guide finns att ladda hem på originalspråk (Engelska) genom att klicka här. Vill du istället ha installationsguiden på Svenska som nedladdningsbar PDF behöver du bara fylla i din e-postadress.

Anmäl dig till Brev från JD music, så får du denna installationsguide som PDF på Svenska:

1 svar på “Installationsguide för 100V PA Tio grundläggande punkter

  1. Mycket bra, enkelt och informativt – begripligt. Bra tumregler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.