Publicerad den 1 kommentar

Munspel för första gången (Del 2) Spela munspel på gehör

Munspel rengöring

Att spela munspel på gehör till musiken gick till som så, att när jag spelade tonerna på munspelet, så dök det upp en ton som jag kände igen och på det viset kom en melodi fram. Sen letade jag fram låten på youtube och tränade på att spela med.

Här kunde jag få byta tonarter på munspelet några gånger för att finna rätt, ibland gick det inte, så då testade jag en annan melodi. Ibland passar helt enkelt inte munspel till musiken. Men det lär man sig, går det inte, testa en annan melodi och tonart. Sen kan man återgå till samma låt och prova igen längre fram och finna rätt tonart och känsla.

Spela munspel på gehör

Pauser hjälper spärren att släppa

Sen fick jag många ”a-ha” upplevelser och hade oftast 2-3 olika melodier som jag pendlade emellan. Ibland kändes det enkelt och ibland svårt. De dagar som det va lite svårare,valde jag att hålla mig till den melodin som fungerade skapligt. Sen testade jag en annan dag och då kunde ”spärren” ha släppt och det kändes enklare.

När jag tränade på sånt som kändes svårt att ta sig förbi så gjorde jag många upprepningar. Jag tog en liten snutt av melodin i taget, pausade och gick  tillbaka tills den satt innan jag gick vidare.

Hitta rätt tonart

När man skall spela munspel på gehör är det bra att veta vilken tonart musiken går i som man skall spela med till. Med tiden lär man sig lyssna och börjar ana om vad för tonart sången kan gå i. Jag använde nätet och googla på tonart + sångens namn så kom det upp förslag. Då testade jag hur det lät på munspelet och ibland stämde det inte alls. På detta viset lärde jag mig med tiden.

De vanligaste hålen jag använder mig av av är mellan 3-8. När man spelar blues brukar man oftast hålla sig till 1-5.

På ett C-munspel går tonarter i C (som ett piano) när du blåser ut och i G när du blåser in. Testa så märker du att de de växlar mellan mörkare och ljusare toner när du blåser i samma hål in eller ut.

Följ mig på sociala medier

Du får gärna följa mig på mina sociala medier. ”Keep on harping” brukar vi säga till varandra i Munspelsgemenskapen.

Välkommen att besöka mig på
Instagram
Facebook
Youtube

Skribent:

Fia Eriksson
Fia Eriksson

 

1 svar på “Munspel för första gången (Del 2) Spela munspel på gehör

  1. jättebra läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.