Publicerad den 1 kommentar

Munspel för första gången (del 1) av Harmonicamusic

Börja med munspel

Jag heter Fia. Eriksson och har fått den fina äran att skriva om min erfarenhet med munspel. Jag började spela diatoniskt munspel 2013. Jag kan inte läsa noter. Jag har sjungit karaoke och började jamma med munspelet till musiken. På detta viset lärde jag mig själv genom att lyssna fram melodierna på munspelet. Min första låt som jag lärde mig va Country roads med John Denver i tonarten A på munspel och sen Idas sommarvisa i tonarten D på munspel. Jag tycker om att jamma till låtar som jag gillar och det är ett brett utbud som jag har i mitt musikintresse från visor till rock.

Min motivation håller jag vid liv med att spela in och lägga ut mina jam sessioner på Instagram, Facebook och youtube. Länkar till dem finns i slutet av artikeln. Det är bra att spela in sig själv, för att se vad man kan förbättra i sitt spel.

Munspel
Foto: Fia Eriksson

Bra munspel att börja med

Jag tänker ge lite tips om hur jag började och sen kommit vidare med munspelet. Munspel finns i olika tonarter och typ. Diatoniskt och Kromatiskt spel. På Diatoniskt finns halvtonerna till en viss del som man lär sig att blåsa för att finna och på Kromatiskt finns en knapp som man trycker in, så kan man blåsa halvtoner.

Istället för att köpa olika spel, så höll jag mig till en sort först. Ett som jag tycker är spel-vänligt, lätt att lära sig vart tonerna sitter på, samtidigt är snäll mot läpparna är Lee Oskar. Det är ett munspel som finns i väldigt många tonarter, är hållbar i sin livslängd, det finns utbytbara plattor att köpa till, är lätt att göra rent, få tag på och har t o m information i nya munspelets fodral om vart alla tonerna sitter.

C är en bra start

MunspelDet brukar sägas att man första gången skall köpa ett munspel i tonarten C. För då kan man spela de flesta melodierna. För min del så följde jag det goda rådet, men valde Lee Oskar major Diatonic i CA-G-D. Jag spelade mest på munspel i tonarten A och tonarten G. Så mitt tips är att först köpa in ett C munspel för att se om du tycker att det kan vara kul. Men sen för att du skall behålla din motivation och utvecklas så köp in tonarter i A.B.Bb.C.D.E.F och G. Då kan du prova dig fram till musik och finna känslan lättare. Längre fram när du vet att du vill fortsätta spela så kan du börja kika på andra spel och tonarter för att finna din egna sound och spelstil.

Andra spel som jag sen provade va Hohner ”Golden Melody”. Ett större spel att hålla i men lätt att få ljud i, då det låter mera. Hohner ”Marine Band 1896 ” -är en klassiker och har ett typiskt ”munspels-ljud”. Hohner ”Big river Harp” och Hohner ”Special 20”- upplevde jag lite tyngre att spela på som nybörjare.
Alla dessa spel finns under tusenlappen och det kan vara bra för örat att ha ett par olika sorters spel. Det som är skillnad är lite personligt vad man gillar att spela på men de kan låta lite olika trots att det har samma tonart.

Fem personliga tips

Innan du börjar spela så har jag lite tips som rutin att ha för vana.

  • Borsta tänderna och ha vatten till hands för att kunna skölja ur munnen regelbundet.
  • En Lypsyl för att smörja läpparna gör att det är lättare att spela.
  • Torka av munspelet med en dammfri trasa efter spel och blås lite kallt både framifrån och på baksidan spelet, lägg inte spelet direkt i sin ask på en gång när du spelat klart, utan låt det ”luftas” en stund. Jag brukar ställa den på högkant med siffrorna neråt bordet.
  • Ha sen alltid för vana att lägga tillbaka spelet i sin ask efter att spelet ”luftats”, så inte damm, hårstrån och andra partiklar kommer in. På detta sättet kommer spelet att hålla längre för dig.
  • Låna aldrig ut ditt spel, på grund av hygieniska skäl.

När jag köpt nytt munspel så brukar jag ”spela in” spelet, jag blåser ut i alla 10 hålen och sen in tillbaka i alla 10. De flesta spelen är spelbara direkt i från början, men jag tycker att det är ett bra sätt att ”lära känna” sitt nya spel och höra hur den tonarten låter.

Tänk på andningen

Det andra att tänka på i teknik är andningen. Man kan jämföra det med sång, att det skall komma från magen och lära sig andas genom näsan. Blås snällt i spelet, kör du för hårt så håller det därefter. Det är bra att finna ”känslan”. Det finns böcker med bra tips: Munspel (Melodi,teknik och blues) och Munspelboken (Melodier för Diatoniskt munspel) av Henrik Rydberg.

Det jag gjorde i början va att jag jämförde mig med andra. Det gör jag inte längre, jag beundrar andra spelare, men har kommit på att alla spelar olika och finner sin egen stil. Detta kan vara bra att ha i åtanke om man tappar motivationen. Varför är det så då? jo, alla blåser olika och har olika kapacitet i sina lungor mm. Så när du spelar på ditt spel så blir det ett personligt ljud just från dig. Du kan alltid lära dig spela likvärdigt andra, men för min egen del så spelar jag på mitt eget sätt. Det är roligare så. Munspel är kul för alla i alla åldrar och det är bra för hälsan också sägs det. Det beror nog på att du tränar upp andningen när du spelar, men sen är ju musik bra för själen på många sätt och vis. Nästa gång ger jag tips om hur du rengör ditt munspel och hur jag tog mig vidare i att spela på gehör till musiken. Tills dess får du gärna följa mig på mina sociala medier. ”Keep on harping” brukar vi säga till varandra i Munspelsgemenskapen.

Välkommen att besöka mig på
Instagram
Facebook
Youtube

Skribent:

Fia Eriksson
Fia Eriksson

 

 
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.