Publicerad den 1 kommentar

Grundläggande instrumentvård: Rengöra munspel

Munspel

Jag heter Fia. Eriksson och har fått den fina äran att skriva om min erfarenhet med munspel. Jag började spela diatoniskt munspel 2013. Ett rent munspel låter bäst. Därför vill jag skriva om hur du på lämpligt sätt kan rengöra munspel så att du kan njuta av spelandet utan tråkiga toner och missljud.

Plastkropp

Har du ett munspel med plastkropp, så kan du rengöra det under vattenkranen, växla mellan varmt och kallt vatten så lossnar smutsen snabbare. Vänd munspelet så att du har den tjocka ”bakdelen” närmast kranen, så att du inte trycker in smuts emellan stämmorna.

Det är bra att plocka isär munspelet också emellanåt för en ”riktig” rengöring. Skruva isär munspelet, tvätta kåpor för sig, en i taget. Till stämplattor kan du ta en mjuk tandborste och borsta försiktigt med lite diskmedel. Stryk lätt ”medhårs” med stämmorna. Torka av alla delarna med apotekets ytdesinfektionsmedel. Avsluta med att låta delarna gärna luft torka ordentligt innan du sätter ihop dem igen.

Rengöra munspel

Träkam

Har du ett munspel med träkam så skall du inte använda vatten, spola inte under kranen. Den kan svälla och bli ospelbar. Skruva stället isär munspelet och borsta munspelskroppen (trädelen) med en mjuk tandborste med ytdesinfektionsmedel. Stämplattor och kåpor kan du borsta med lite diskmedel, samma procedur som i ovanstående text. Låt torka ordentligt innan du sätter ihop spelet igen.

Ytdesinfektionsmedlet dödar bakterier och när du sätter ihop spelet, vänta en liten stund innan du lägger tillbaka det i sitt case. Du kan även förvara några silica påsar tillsammans i caset som suger upp fukt.

Klokt att rengöra munspel regelbundet

Hur ofta man skall rengöra beror på hur mycket du spelar. Men det brukar märkas, då det samlas lort i hålen och spelet kan också börja låta annorlunda, eller inte alls i vissa toner. 1 gång i månaden kan vara klokt annars.

Lycka till!

Välkommen att besöka mig på
Instagram
Facebook
Youtube

Skribent:

Fia Eriksson
Fia Eriksson

 

1 svar på “Grundläggande instrumentvård: Rengöra munspel

  1. Hej FIA
    Jag har spanat in på ett Hohner 64 och konstaterar, att det finns i butiker i prisintervallet 1000 – 3000 kr, i Sverige;
    ca 1000 kr verkar misstänkt billigt ,men var köper jag det bäst, och till villket pris?
    Vänligst

    Nils

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.