Publicerad den Lämna en kommentar

Vill du ha takhögtalare i hemmet? Här är fem tips du bör känna till!

Högtalare-i-taket

Står du inför nästa byggprojekt och funderar på att förgylla tillvaron i hemmet med infällda takhögtalare? Då finns det några saker som kan vara bra känna till, så undviker du några vanliga misstag och får rätt ljud på rätt plats!

1. Avståndet mellan takhögtalarna

Takhögtalare har en rund spridning av ljudet och sprider därför ljudet lika långt åt alla håll. Det är en av fördelarna med takhögtalare. Men eftersom de är riktade nedåt så är spridningen inte särskilt stor. Olika takhögtalare har olika spridning, vanligtvis ca 70-80 graders spridning. 

Många rum i hemmet kan emellertid klara sig med bara en takhögtalare, eftersom ljudet stängs in i rummet. Rum på ca 10-15 kvm är en lagom storlek för en takhögtalare. I större rum på ca 30kvm gör du bäst i att ha åtminstone två högtalare.

För bästa ljudupplevelse i stora rum bör takhögtalare placeras rakt över den plats där du förväntas vara när du lyssnar på musiken. Om du vill lyssna på musik i ett vardagsrum är en bra placering rakt ovanför soffbordet, då detta brukar stå centrerat mellan soffor och fåtöljer. I ett större kök kan du ha en högtalare ovanför matbordet och en högtalare ovanför diskbänken.

En enkel tumregel för att få en jämn ljudupplevelse i väldigt stora ytor är att placera takhögtalarna med lika långt avstånd mellan varandra, som du har i takhöjd.

2. Undvik stereoljud i takhögtalare

Idag finns massor av tillverkare som erbjuder smidiga slutsteg som du kan koppla takhögtalare till. Många är väldigt användarvänliga och låter dig spela upp ljud trådlöst från din dator, telefon eller surfplatta, antingen via Bluetooth eller WiFi. Men nästan alla dessa ljudlösningar som erbjus på marknaden idag har en stereoutgång för högtalare. Den högtalare som du kopplar till vänster högtalarutgång spelar upp vänster mixning från musiken, och högtalaren som kopplas till höger högtalarutgång spelar musikens högra mixning. Stereoljud avser att ge en bättre upplevelse av musiken, men förutsätter att du har två högtalare framför dig som sprider musiken vågrätt ut i rummet. Som en konventionell hemmastereo. Höger och vänster mix i musiken bildar tillsammans helheten av ljudbilden i musiken. Två takhögtalare som kopplas till vänster-, respektive höger högtalarutgång måste därför sitta väldigt nära varandra. Annars kommer du inte höra hela ljudbilden i musiken. Därför är det betydligt bättre att ha mono-ljud till takhögtalare. Då spelas höger och vänster ljudmix i en och samma högtalare.

Vissa slutsteg med stereoutgång kan bryggkopplas för att du skall få monoljud. Men är du inte erfaren är detta inte att rekommendera. Många moderna slutsteg går dessutom inte att bryggkoppla, och du riskerar skada din utrustning.

En lösningen är att använda en mono-omvandlare mellan ljudkällan och slutsteget. Det är en utmärkt lösning om du skall spela upp musik från en extern ljudkälla, som CD-spelare eller MP3-spelare. Den omvandlar höger- och vänster stereoljud till en eller två mono-utgångar. Då får du samma ljud i alla högtalare.

Du kan även använda stereo-takhögtalare, även kallade singel-stereohögtalare. Dessa är försedda med två diskanter och har dubbla anslutningar. De är särskilt framtagna för att spela upp ljudet från slutstegets vänsterutgång och högerutgång samtidigt. Tänk på att en singel-stereohögtalare ger samma belastning som två vanliga högtalare på slutseget. Hur många singel-stereo högtalare du kan ansluta beror på ditt slutsteg.

Allt-i-ett lösningar är också en smart lösning. Lithe Audio är en tillverkare vars smarta takhögtalare du bara kopplar in i ett eluttag. Du kan koppla in en ljudkälla via kabel, eller ansluta trådlöst via Bluetooth eller Wifi (beroende på modell). Just Wifi-högtalarna kan styras via en app och är ett smidigt alternativ för multi-room uppspelning av musik. Huvudhögtalaren kan dessutom driva en passiv sekundär högtalare, och om du vill ha stereo eller mono genom dessa två ställer du in med en knapp på baksidan innan högtalarna monteras.

Stereo takhögtalare
Här är ett exempel på en stereo-takhögtalare. Den kan användas enskilt till ett slutsteg som spelar stereoljud.
Enkel takhögtalare
Detta är en takhögtalare som lämpar sig bäst för mono-ljud. Två kan användas för stereoljud, men de bör placeras nära varandra.

3. Mindre bas

Något vi ofta stöter på är frågan om takhögtalare med bra bas. Takhögtalare är inte framtagna för att leverera en dundrande bas! Vissa modeller kan spela djupare frekvenser än andra, och hos de flesta tillverkare är det storleken på takhögtalaren som avgör högtalarens prestation att spela låga frekvenser. Den storlek som lämpar sig i de flesta situationer är 6,5″ högtalare. Desto mindre högtalare, desto mindre bas. Och större högtalare kan vara otympliga, tunga och svårare att montera.

Rena bashögtalare gör sig absolut bäst om de placeras på golvet. Bashögtalare som monteras på vägg eller i tak tappar extremt mycket av sin effekt. Golvplacerade bashögtalare kan användas för att komplettera takhögtalare, men bara till viss mån. Är du ute efter att spela musik på hög volym och med samma dundrande bas som den lokala nattklubben bör du komplettera med en separat ljudanläggning som är bättre lämpad för det.

Ljudmässigt kan takhögtalare närmast jämföras med så kallade bokhyllehögtalare, som brukar följa med vid köp av en hemmastereo. Takhögtalare är perfekt för dig som vill ha en näst intill osynlig ljudanläggning.

Bokhyllehögtalare
Takhögtalare kan jämföras med vanliga bokhyllehögtalare, om de monterades i taket.

4. Materialet i taket

Innan du monterar en infälld högtalare i ditt innertak är det viktigt att du försäkrar dig om att materialet är stakt nog att hålla högtalaren på plats. Små, lätta högtalare kan ha fjäderklämmor som högtalaren fästes med i taket. Men högtalare med högre vikt brukar fästas med tre eller fyra inbyggda vingklämmor som spänner upp högtalaren mot innertaket när de skruvs åt underifrån. Kontaktytan i förhållande till högtalarens vikt är med andra ord ganska liten. Därför är det viktigt att du försäkrar dig om att materialet i innertaket håller. Om du har nedsänkt takram med såkallade akustikplattor, så brukar dessa vara ganska mjuka. Monterar du högtalare i akustikplattor rekommenderar vi alltid att du kompletterar med en förstärkningsplatta.

5. Typ av ljudanläggning

För fasta ljudsystem finns det olika lösningar. De trådlösa högtalare som endast ansluts till eluttaget är ännu nya på marknaden och är framtagna för främst hemmabruk. Dessa är mycket enkla att installera, men kostar mer. Särskilt om du skall ha många högtalare i flera olika rum. Den stora fördelen, förutom enkel installation, är att oftast styrs ljudet i alla zoner med en app från din smartphone.

Det finns förstås andra typer av ljudanläggningar som är vanliga vid installation av takhögtalare. Antingen används konvetionella högtalare på vanligtvis 8, 4 eller 2 Ω (Ohm), 100V eller 70V högtalare eller IP-högtalare. Dessa drivs av ett slutsteg med motsvarande teknologi.

Ett konventionellt slutsteg är vanligtvis gjort för att koppla till två högtalare. Detta brukar vi endast rekommendera för mycket små installationer. Det går att koppla till fler högtalare, men då är det viktigt att du har kunskap om högtalarnas motstånd, slutstegets kapacitet samt vad som sker när högtalare seriekopplas eller parallellkopplas.

Med 100V/70V ljudanläggning kan du driva ett mycket stort antal högtalare och måste installeras av behörig elektriker. Fördelen är att högtalarna är betydligt billigare, och för stora installationer blir detta mycket kostnadseffektivt. Det är även extremt driftsäkert och används ofta i köpcentrum, butiker och restauranger.

IP-ljudlösningar blir allt vanligare vid större installationer. De flesta byggnader är redan försedda med nätverksuttag i korridorer och rum, och med IP-ljud görs installationen via nätverket. En server pratar med alla högtalare som vardera har en egen IP-adress och drivs genom något som kallas POE (Power Over Ethernet).

En sista sak att ha i åtanke: Användarvänlighet

För installation av ljudsystem i hemmet är det en fördel om flera kan spela upp musik samtidigt i olika rum. För detta finns en uppsjö av olika lösningar via Wi-Fi. Lithe-Audio, Power Dynamics och Omnitronic är bara tre exempel på tillverkare av produkter för smidiga multi-room lösningar. Dessa styrs via appar på din smartphone och du behöver varken fjärrkontroll eller gå till en central styrenhet för att få musiken där du vill ha den. Det gör dessa lösningar extremt användarvänliga. Däremot är det inte säkert att du kan spela upp musik i fler zoner samtidigt om du använder ljudutrustning från olika tillverkare. Det kan vara bra att ha i åtanke när du planerar ljudlösning!

Enkel att använda takhögtalare

LYCKA TILL!

John Ditmeyer
Skribent: John Ditmeyer
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.