Publicerad den Lämna en kommentar

Tre skäl till varför en hemmastereo är ett dåligt val i kundmiljö

Kundmiljö högtalare

Jag har många gånger ätit på restauranger där bakgrundsmusiken för gästerna spelas upp från en vanlig Hi-Fi hemmastereo. Jag har även suttit på krogar där musiken spelas upp från ett konventionellt mixerbord till stereohögtalare. Dessvärre upplever jag denna typ av lösning mer distraherande och störig i en kundmiljö. Och nyckelordet här är just stereo.

Ett: Stereoljud passar dåligt i kundmiljö

För att inte bli allt för teknisk vill jag fokusera på vad som i dagligt tal menas med stereoljud. Vanligast syftar man på att en ljudanläggning har två, eller flera, separata kanaler för ljudet. Det absolut vanligaste är en hemmastereo med två högtalare som placeras till höger respektive vänster sida om ljudkällan. När musik spelas upp i en sådan anläggning kommer inte samma ljud ut från de båda högtalarna. Detta beror helt på hur inspelningsstudion har mixat musiken.

Tänk att en rocklåt spelas i högtalarna. Elgitarren kanske hörs från höger högtalare medan sologitarren spelas från vänster. Eller att sången hörs mer i den ena högtalaren och trummorna hörs mer i den andra. Om du då placerar dessa två högtalare på varsin sida i en lokal, säg en butik eller restaurang, kommer gästerna som sitter vid ena högtalaren bara delvis höra musiken. Och det finns inget mer störande när man skall försöka koppla av att lyssna till endast trummor och basgång till en sång som annars skulle vara väldigt trevlig att lyssna till. Med rätt utrustning distribueras samma ljud till samtliga högtalare i en anläggning. Oftast finns inte denna funktion i en hemmastereo i och med att det inte är syftet. Därför är det viktigt med rätt sorts utrustning. Oavsett vart i lokalen en kund befinner sig skall denne kunna höra allt ljud som spelas upp från ljudkällan.

Två: Ett jämnare ljud med flera högtalare och lägre volym

När det kommer till bakgrundsmusik är det en god ide att hålla volymen nere och istället sätta upp fler högtalare. Det finns olika tekniska lösningar för detta, men vill man ha väldigt många högtalare kan ett 100V ljudsystem vara den bästa lösningen. Men tekniska lösningar är ett ämne för en annan gång. Poängen med att låta flera högtalare spela på lägre volym, istället för att låta bara en eller två högtalare spela upp ljudet i en lokal, är att det blir en jämnare och behagligare volymnivå genom hela lokalen. Det i sin tur inbjuder till konversationer i normal samtalsnivå oavsett vart i lokalen man befinner sig.

Tre: Pålitlig drift

Högtalare och slutsteg som du köper för hemmabruk är byggda med komponenter för just detta ändamål. Men i en kundmiljö skall utrustningen tåla drift i många timmar, och även dagar i sträck. Särskilt utsatta är slutsteg som står i trånga, varma utrymmen som skall leverera kristallklart ljud utan ansträngning. Det finns separata slutsteg för att driva hela uppsättningar av högtalare och det även högtalare med inbyggda slutsteg. När vi pratar om installationsljud är detta anpassat just för kontinuerlig drift under mycket lång tid. Även om en hemmastereo kan användas väldigt länge så är den helt enkelt inte anpassad för just detta. Ett överhettat slutsteg eller överarbetat högtalarelement producerar sämre ljudkvalité.

Vill du veta mer?

Läs gärna mer om ljudinstallation på våra sidor om Musik i restaurang och Övriga ljudinstallationer. Om du vill ta del av fler liknande artiklar, eller följa vårt arbete, får du gärna anmäla dig till vårt Nyhetsbrev nedan och gilla vår Facebooksida.

John Ditmeyer
Skribent: John Ditmeyer
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.