Publicerad den Lämna en kommentar

Överväger du en ljudanläggning till din verksamhet? Då bör du läsa detta!

JD music

Det är inte bara att slänga in vilken ljudanläggning som helst och tro att den kan klarar allt. Beroende på vad syftet är kan du faktiskt behöva flera, än bara en ljudanläggning. I denna artikel får du reda på varför!

Behovet styr

Det är inte alls ovanligt att få förfrågan om en ljudanläggning för bakgrundsmusik för exempelvis en restaurang, vars ägare också vill använda anläggningen vid bröllopsfester och låta ett band eller en DJ spela på samma anläggning. Här är två helt olika behov som faktiskt behöver två olika uppsättningar av ljudutrustning. En anläggning för bakgrundsmusik är bara anpassad för just bakgrundsmusik. Den dagen du låter en DJ pumpa hög musik i anläggningen får du räkna med att behöva byta ut ett antal högtalare till nästa dag.

Anläggningen för bakgrundsmusik är anpassad för långvarig drift på låg volym där ljudet istället distribueras genom många högtalare. Här är alltså kvantitet en avgörande faktor för att få ett bra ljud. Oftast är denna typ av högtalare heller inte utformad för att spela de lägre frekvenserna i musiken.

Till hög musik, kanske med mycket bas, krävs en hel del kraft för att de lägre tonerna skall spelas upp med samma tydlighet som mellanregister och diskant. Detta gäller även om du inte skall pumpa musik till ett dansgolv. Det höjer musikens dynamik redan vid “lagom” volym, som exempelvis i en frisersalong eller en restaurangkrog. Där finns särskilt utformade allroundhögtalare att spela ljudet igenom. Denna typ av högtalare är troligen det närmaste man kommer ett mellanting.

Sedan finns det högtalare och slutsteg som verkligen kan lyfta taket på dansgolvet. Där spelas den kraftfulla basen från separata bashögtalare som kan få hela lokalen att vibrera.

Anpassad effekt för rätt volymnivå

Nu finns det säkert en och annan läsare som tänker “Varför köper jag inte bara en rejäl anläggning från början, och spelar den på lägre volym för att få bakgrundsmusik och bara ösa på fullt när behovet uppstår”. Det kan fungera i en lokal där kunderna inte behöver sitta nära inpå högtalarna. Men även då bör det undvikas. Kunder som befinner sig nära högtalarna kommer få utstå lite för hög volym och kunder längst bort skulle knappt höra något alls. Som tidigare nämnt handlar bakgrundsmusik dessutom om kvantitet, när det kommer till högtalare. Men framförallt är det så att en kraftfull anläggning vid låga volymer inte presterar i närheten dess fulla potential. Detta är något som verkligen har anammats av industrin för musiker, där proffsgitarrister kan köpa en förstärkare för flera tusen kronor, fastän den bara har en uteffekt på 5watt, eller till och med så lågt som 2. Genom att skala ned effekten till önskad nivå kan man bibehålla ljudegenskaperna och kvalitén, men till en lägre volym. Därför är högtalare för bakgrund ofta bara på 2, 5, 10 eller 15 watt. En dansgolvsanläggning kan ligga på tusentals watt. För att ge ett exempel med mer vardaglig ljudutrustning: Hörlurar  och hemmastereo. Hörlurarnas effekt är betydligt lägre, men sitter mycket närmare öronen. Att fylla ett helt rum med musiken från ett par hörlurar skulle inte göra sig särskilt bra.

Vill du veta mer?

Läs gärna mer om ljudinstallation på våra sidor om Musik i restaurang och Övriga ljudinstallationer. Om du vill ta del av fler liknande artiklar, eller följa vårt arbete, får du gärna anmäla dig till vårt Nyhetsbrev nedan och gilla vår Facebooksida.

 

John Ditmeyer

Skribent: John Ditmeyer

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.