Publicerad den Lämna en kommentar

Spela in musik – fem tips som underlättar arbetet

Frustration - spela in musik

Att spela in musik är inte helt lätt, särskilt inte för den som är ovan. Oavsett om du skall spela in hemma eller i musikstudion så har jag fem tips som kommer underlätta arbetet och minska frustrationer.

1. Taktkänsla

Det är stor skillnad mellan att spela livemusik och att spela in musik. Vid ett liveframträdande är musiken vid liv och mer dynamisk på sådant sätt att den kan anpassas efter stämningen i publiken. Bandmedlemmarna kan vara samspelta och låta bra utan att nödvändigtvis hålla exakt samma takttempo genom en hel låt. Därför är det en stor fördel om du har möjlighet att öva taktkänsla med en metronom. Dels håller metronomen ett konstant tempo, och dels kan det klickande, eller pipande, taktljudet kännas ovant att spela efter. Om ni är ett helt band bör alla medlemmar öva att spela mot metronom enskilt. Har du den vanan inne kommer inspelningen gå betydligt smidigare. Väljer ni att spela in i musikstudio kommer ni kunna spara in en hel del dyrbar studiotid genom att slippa onödiga omtagningar.

2. Planera i förväg

Om du skall spela in i studio är det viktigt att du i förväg har bestämt dig för vilken, eller vilka låtar du vill spela in. Det är onödigt att betala för studiotid bara för att välja låt. Även om du skall spela in musik själv hemma får du ett tydligare mål att arbeta efter, om du i förväg har bestämt dig för vad du vill spela in. Planera vad du vill uppnå med din inspelning innan du sätter igång. Exempelvis: Idag skall jag spela in trummor, imorgon skall jag spela in gitarr. Genom att fokusera på en, eller ett fåtal moment åt gången blir det lättare att behålla fokus.

3. Öva och bli bättre

Övning ger färdighet. Och här kan du även ta hjälp av första punkten samtidigt och öva med metronom om för att slå två flugor i en smäll. Desto mer du har övat på det som du vill spela in desto mer självsäker kommer du vara. Räkna med att det blir misstag, för misstag kan vi alla göra. Men genom att öva om och om igen på det du vill spela in kommer det gå betydlig smidigare och det blir färre omtagningar.

4. Ladda upp med förbrukningsmaterial

Låt inte motgångar som en brusten sträng eller trumpinne avbryta dig i arbetet. Ladda upp med extra uppsättningar innan du börjar spela in så slipper du ett avbrott i inspelningen som kan bestå flera dagar om du inte bor nära en musikaffär.

5. Spela in musik med enkla metoder

Gör det inte göra det krångligare än du behöver. Det kan kännas lockande i hemmasudio att spela in exempelvis en gitarr utan effekter och lägga på önskade effekter i efterhand på datorn. Och det är inget fel med att göra så, faktum är att detta är perfekt för den som vill experimentera med ljudet! Men om du redan vet vilken inställning på din gitarrförstärkare du gillar bäst så kan du göra det enkelt för dig och bara placera en mikrofon framför förstärkaren. I en musikstudio är det i princip krav på att du tar med din egen förstärkare om du vill ha ett särskilt sound.

Ett enkelt sätt att spela in ditt eget trumset hemma med bara EN mikrofon med standard njurformad ljudupptagning är att hänga den ett par centimeter ovanför baskaggen riktad rakt mot virveln. Det bör vara en kondensatormikrofon för att få bäst ljudupptagning. Genom att flytta runt mikrofonen finjusterar du ljudet som fångas upp. Detta sätt att spela in trummor kallas Tchad Blake metoden och används ibland även av musikstudios eftersom den fångar upp ljudet från alla delarna i ett trumset.

Bonustips

Låt någon annan lyssna på din inspelning. I en studio kan du oftast få återkoppling och tips från inspelningstekniker. Men om du arbetar på egen hand är det väldigt lätt att bli hemmablind. Du riskerar bli din egen värsta kritiker. Det är en bra idé att bjuda in någon annan att lyssna på din inspelning, även om den inte är helt färdig. Särskilt när det kommer till slutarbetet, eller mastering. Då kan du till och med överlåta arbetet till någon annan som har möjlighet att höra, och lyfta fram, de detaljer som du själv har lyssnat dig blind på.

Lycka till!

 

John Ditmeyer
Skribent: John Ditmeyer
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.