Det finns en uppsjö av ljudutrustning som har inbyggda effekter. Allt från mixerbord till instrumentförstärkare. Det finns även utrustning som endast tillhandahåller specifika effekter. I denna artikel skall jag berätta lite om vad som är skillnad mellan reverb och eko.
Skillnad mellan reverb och eko – men fortfarande eko
Egentligen är reverb en form av en avancerad eko-effekt. Ett eko är ett ljud som studsar tillbaka till ljudkällan. Reverb beskriver det eko som uppstår i ett rum. Det handlar egentligen inte om ett, utan en massa ekon. Ljudet i ett rum studsar flera gånger och från olika vinklar och olika länge beroende på rummets storlek, form och förmåga att absorbera ljudet. Detta kallas rumsklang. För att göra det så enkelt och tydligt jag kan har jag två exempel på vad som är skillnad mellan reverb och eko.
Eko: Tänk dig att du står vid kanten av en dal och ropar ”Hej”. En halv sekund senare hör du ekot av din egen röst. Det är vad en ekoeffekt skall efterlikna.
Reverb: Tänk dig att du står i en kyrka och ropar ”Hej”. Ekot i kyrkan får en helt annan karaktär och du kan höra att ljudet studsar och sprids flera gånger om innan det dör ut. Det är rumsklang.
Olika benämningar mellan tillverkare
Detta är ett vanligt fenomen. Olika tillverkare av musikutrustning kan ibland benämna effekterna olika, men egentligen syfta på samma sak. Tyvärr har jag inga specifika exempel på tillverkare då jag inte har lagt på minnet vilka prylar jag rattat på sedan jag började intressera mig för ljudteknik. Men jag har flera gånger snubblat över att en vanlig eko-effekt kallats både reverb och delay. Men ett enkelt sätt att få reda på vilket det handlar om är att en reverb nästan alltid har färdiga inställningar av olika rumsklanger. Dessa kan heta ”Small hall”, ”Big hall”, ”Small room” och så vidare. Eftersom dessa förinställningar är simulationer av olika sorters rumsklang så kan du vara säker på att det handlar om reverb.
Skillnad mellan eko och delay
Beroende på tillverkare kan eko och delay faktiskt vara exakt samma sak. På exempelvis en DiMavery GA-40 gitarrförstärkare står det delay men det är egentligen en eko-effekt. Personligen tycker jag delay passar bäst som en del av inställningarna av ett eko. Ordet ”delay” betyder trots allt fördröjning. Istället används ofta benämningar som ”djup” och ”längd”.
Eko eller reverb? Du bestämmer!
Det finns dom som envist tycker att reverb kan användas till allt. Det är inte fel, men det är inte rätt heller. Vad jag menar är att det är en smaksak. Och hur du vill ställa in ditt ljud är helt och hållet upp till dig. Därför kan jag bara skriva om hur jag personligen brukar använda mig av effekterna.
När det kommer till inspelning är reverb nästan ett måste för många instrument och framförallt sång eftersom ljudet annars kan kännas väldigt platt. Däremot i mindre livesammanhang är ett reverb inte lika viktigt eftersom den lokalen man befinner sig i redan har en rumsklang. Då kan ett eko vara att föredra bara för att få en liten fördröjning. Spelar man däremot utomhus, eller om liveljudet är så högt att det dränker ut rumsklangen, kan ett reverb vara en bra ide att använda. Nu pratar jag förstås väldigt generellt eftersom det i slutändan kan bli betydligt mer komplicerat. Det kan handla om att ha reverb på en sångmikrofon, eko på en gitarr och ingen effekt alls på en bakgrundsmikrofon. Hur effekterna används kan också variera från låt till låt.
När du själv skall ställa in ditt eget ljud kommer det ofta finnas de som har åsikter om hur det skall låta. Men vi alla uppfattar ljud olika och jag har många gånger varit med om att proffsmusiker kan ha väldigt olika uppfattning om hur ett ljud skall rattas. Goda råd är alltid bra att lyssna till, men det är fortfarande du själv som avgör hur du vill låta.
Lycka till!
👍🏻