Publicerad den Lämna en kommentar

Hur installeras högtalare i badrum?

Högtalare i badrum

När du installerar högtalare i badrum eller andra våtutrymmen är det viktigt att det görs korrekt. Dåligt installerade elektriska apparater kan vara farligt. Anvisningarna i denna artikel är endast avsedd som grundläggande vägledning för högtalare. Samtliga installationer i badrum och våtutrymmen skall alltid utföras av behörig elektriker.

Kapslingsklass

I badrum och våtutrymmen är det viktigt att fukt och vatten inte kan tränga in och förstöra elektroniska apparater, eller göra ytor strömförande. För att avgöra vilka apparater som är godkända används IP-klassning (hur väl kapslad en elektronisk apparat är). Du kan läsa mer om detta i vår artikel om IP klassning.

Täta infällda högtalare

Högtalare som byggs in har elektroniken på baksidan. Därför kan IP-klassningen påverkas av hur högtalaren installeras. Finns det risk för att fukt och vatten kan tränga in till utrymmet bakom högtalaren måste det tätas med lämplig tätningsmassa runt högtalarens infästning. Tätningsmassa för våtutrymmen innehåller vanligtvis bakteriedödande medel som kan skada och missfärga lack. Undvik därför direktkontakt mellan tätningsmassa och högtalarens metallgrill. Vi rekommenderar alltid att infällda högtalare monteras utanför Zon 1 och Zon 2, oavsett högtalarens IP-klassning. (se stycket om Zoner längre ned).

Infälld högtalare i badrum
Infälld högtalare installerad i badrum.

Täta externa högtalare

Konventionella högtalare måste ha en IP-klassning som är godkänd för området där de skall placeras. Elektroniken i externa högtalare är skyddade på insidan av högtalarlådan. Däremot måste du täta vid installation om högtalarna skall monteras på väggen eller i taket. Då kan du behöva fästa dessa med skruv och plugg. Smörj in pluggen med tätningsmassa så att det blir helt tätt när du trycker in den i väggen. Spruta gärna in lite extra tätningsmassa i pluggens hål innan du skruvar fast högtalarfästet.

Zoner

Vid installation av ljud i badrum och våtutrymmen blir kravet på IP klassning högreom de skall monteras nära rinnande vatten. I zon 1 och 2 måste en högtalare ha minst kapslingsklass X4. Finns det risk att högtalaren utsätts för vattenbesprutning skall den ha minst kapslingsklass X5. Utanför dessa zoner gäller tillverkarens anvisning, dock är det vanligt att hela badrummet bedöms vara ett fuktigt utrymme och då gäller en lägsta kapslingsklass på IPX1.

Bärbara badrumshögtalare

Ett enkelt sätt för att lyssna på musik i badrummet, helt utan installation, är en uppladdningsbar badrumshögtalare. Det finns flera varianter av små, bärbara högtalare. Dessutom finns specifika modeller att använda i badrum. Dessa erbjuder en enkel och smidig lösning för dig som vill ha musik i badrummet! Även om det inte är riktigt detsamma som att ha en fast ljudanläggning.

Badrumshögtalare i duschen
En smidig högtalare som kan fästas i duschen.

Lycka till!

John Ditmeyer
Skribent: John Ditmeyer
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.