Tio tips som underlättar arbetet med mastering

Hej! Jonas Sjölin heter jag och jag äger och driver Distonart som arbetar med mastring på professionell nivå. Som gästskribent vill jag dela med mig av mina tio bästa tips innan du påbörjar, eller låter någon annan, färdigställa dina inspelade låtar genom mastering.

Beroende på hur du vill att slutresultatet av ditt projekt skall låta kan det vara aktuellt med mastering. En del föredrar att behålla sin inspelning som den är efter slutmixning. Men för att få den där extra touchen av fingerkänsla är detta vad du vill ha! Oavsett om du vill utföra arbetet själv eller låta någon annan färdigställa ditt projekt bör du följa dessa tio steg för att förenkla arbetet.

 Tips på mixning för att optimera mastering.

  1. Cymbaler och annat diskantrikt kan med fördel sänkas ordentligt i mixen eftersom dessa lätt kan bli för starka efter mastering. Cymbaler speciellt kan vara väldigt låga i mixen men ända komma fram.
  2. Sång kan i mixen och andra sidan vara starkare än man tror.
  3. För att göra mixen mindre “muddy” i låg och mellanregistret kan ett bra mixtrick vara att använda “high pass” filter på alla kanaler i mixen förutom bas och bastrumma som har värdefull information i basregistret.
  4. Om ni använder limiters eller kompressorer på mastern ska det finnas en tydligt estetisk tanke med detta och inte enbart för att höja volymen av mixen. Detta för att mixen annars lätt blir överkomprimerad. Om nu detta sound inte är er avsikt med mixen.
  5. Se till att låten inte klipper alltså går över 0 dbfs i mixen.
  6. Bra “headroom” i en mix är när de högsta peakarna i mixen visar på -6 till – 3 db.
  7. Skicka enbart okomprimerade stereomixar i wav eller aif format.
  8. Spara ner stereomixarna i samma samplerate och bitdepth ni spelat in och mixat i så det ej blir någon samplerate konversion. Då behöver ni heller inte använda “dither” eftersom detta mer är för mastering.
  9. Lämna någon sekunds tystnad innan låtens intro börjar samt någon sekunds tystnad efter att låten slutat.
  10.  Om du använder samplingar i mixen, se till att dessa är i okomprimerat filformat och inte i mp3-format eller liknande. Detta för att slippa så kallad transkodning av dessa, något som har en negativ effekt på ljudkvalitén.

Att överlåta ett projekt till någon annan

För dig som spelar in digitalt, oavsett om det är i hemmastudio eller i professionell studio, kan du med fördel låta någon annan sköta mastering. Det är lätt att bli hemmablind efter timmar av arbete med mixning av musik. Det kan orsaka den där känslan av att ditt projekt aldrig låter helt färdigt. Dessutom kan det vara skönt att ibland helt enkelt låta någon annan göra jobbet. På så vis kan du börja fokusera på nästa projekt medan någon annan slutför det föregående.

Exempel på färdiga projekt från Distonart

Färdiga exempel på slutförda projekt från Distonart.

 

 

Jonas Sjölin
Skribent: Jonas Sjölin