Publicerad den

Gitarrvård grundläggande rengöring och skötsel

Gitarrvård

Detta är premiär för vår nya bloggkategori “Tips” där vi kommer skriva om allt möjligt som har med musik att göra. Vi tycker det är passand att börja med något grundläggande, något som till och med kan vara bra att veta redan innan planerar att köpa en gitarr. Nämligen: Gitarrvård. Det jag kommer ta upp denna gång gäller givetvis andra stränginstrument också.

Grundläggande gitarrvård: Renlighet

Vi börjar med att hålla gitarren ren! Det är nämligen bra för strängarna. Om gitarren är dammig när du tar den med händerna får du damm på fingrarna. Det dammet kommer fastna i strängarna och dom kommer slitas snabbare. Men mer om strängslitage senare. När du dammsorkar en gitarr bör du inte använda papper eftersom även papper kan lämna oönskade rester i strängarna som du inte ser. Använd hellre en mikrofiberduk. När du torkar gitarren skall du komma ihåg att även torka under strängarna både på kroppen och halsen. På en elgitarr kan det vara lite krångligare eftersom det sitter pickuper (mikrofoner) på gitarrkroppen. Försök ändå damma både runt och över pickuperna. Undvik att använda rengöringsmedel eftersom det i värsta fall kan orsaka missfärgningar. Det brukar räcka att torka med en torr mikrofiberduk, eftersom dom även är effektiva mot “fingermärken” andra småfläckar.

Det är också en bra ide att faktiskt tvätta händerna varje gång innan du spelar gitarr eftersom det är skonsammare mot strängarna som inte kommer slitas lika snabbt.

Slitna strängar

Gitarrsträngar slits på olika sätt. Dels genom att de med tiden töjs ut och dels genom att det fastnar damm, hudrester och annat skit på strängarna. Hur vet man då när det är dags att byta ut strängarna? Det är svårt att säga eftersom det bland annat beror på hur mycket du spelar. Jag har haft gitarrer som jag inte har satt på nya strängar under flera år. Men så låter dom gitarrerna inte särskilt bra när man spelar på dom. Det blir ett mer livfullt ljud med nya strängar.

Vid byte av strängar, och även annan gitarrvård, är det lättast att lägga gitarren på ett bord, använd ett badlakan eller en frottéhandduk mellan gitarren och bordskivan för att undvika onödiga repor på baksidan av gitarren. Var försiktig och håll i ändarna på strängarna både när du tar av de gamla och när du sätter på de nya. Strängarnas ändar är spetsiga och kan orsaka repor i gitarren. Det finns även risk att du själv sticker dig om du inte håller i dom. Beroende på vad du har för gitarr skall strängarna fästas på olika sätt, så därför tar vi inte upp det här. Om du är osäker kan du fråga någon annan, eller lämna in din gitarr.

Lämna in din gitarr

De flesta musikaffärer kan hjälpa dig byta strängar på din gitarr mot arbetskostnad. Det går oftast ganska fort och om personalen inte har väldigt fullt upp får du tillbaka din gitarr efter bara en kort stund.

 

John Ditmeyer
Skribent: John Ditmeyer